2022-02-11: Rättssäkerhetsfrågor i förhållande till miljöskatter
Under senare år har det tillkommit flertalet punktskatter sprungna ur ambitionen att minska miljö- och hälsopåverkan av den dagliga konsumtionen. Syftet bakom dessa miljöskatter är i huvudsak att minska miljöpåverkan av något slag, men skatterna har också ett fiskalt syfte. Även om miljöskatter har duala syften är kraven på rättssäkerhet i tolkningen och tillämpningen densamma som i andra skatterättsliga frågor.
Under seminariet lyfter vi rättssäkerhetsfrågor med anledning av några av Sveriges nuvarande och diskuterade miljöskatter som exempelvis kemikalieskatten.
Medverkande: Robert Lönn, skattejurist, Svenskt näringsliv, Andreas Maukku Olsson, skattejurist, Deloitte samt Pernilla Rendahl, professor juridiska institutionen vid Göteborgs universitet och styrelseledamot ISoR.
Samtalsledare: Henrik Karlsson, partner Deloitte och styrelseledamot ISoR.
2022-09-15: Lagstiftningsprocessen i EU – Hur säkerställs rättssäkerheten vid implementeringen i svensk skattelag?
Lagstiftningsprocessen för svensk skattelag är väl känd och följer mönstret inom ramen för den beredningsprocess som finns. Dock blir det allt vanligare att den svenska skattelagstiftningen bygger på rättsakter, främst direktiv, från EU. Bara under de senaste åren har ett antal EU-direktiv antagits som redan har lett, eller kommer att leda, till svensk lag (exempelvis DAC6 och DAC7). Därtill finns flera förslag på nya EU-direktiv (exempelvis minimiskattedirektivet, skalbolagsdirektivet och DEBRA-direktivet) som kan leda till omfattade ändringar i svensk skattelag. Trots den stora inverkan som EU-direktiven har på svensk skattelagstiftning är det inte lika väl känt hur processen att ta fram ett EU-direktiv ser ut.
Vid seminariet kommer Niklas Ekstrand och Claes Hammarstedt redogöra för sina kunskaper och erfarenheter om lagstiftningsprocessen i EU och den efterföljande implementeringen i svensk skattelag. Hur skiljer sig processen i EU från processen i Sverige? Ställer processen i EU särskilda krav på lagstiftaren och remissinstanserna för att säkerställa en rättssäker skattelag?
Medverkande: Niklas Ekstrand, Finansråd, Finansdepartementet och Claes Hammarstedt, skatteexpert Internationella skatter, Svenskt Näringsliv
Samtalsledare: Katarina Bartels, styrelseledamot ISoR och skatteexpert Svenskt Näringsliv och Lynda Ondrasek Olofsson, styrelseledamot ISoR och Partner, Unum Tax
2022-11-09: Rollerna i skatteprocessen
Skatteprocessen och dess regelverk har flera syften. Ett är att materiellt riktiga avgöranden eftersträvas. Regelverket ska också garantera rätten till en rättvis skatteprocess och värna de skattskyldigas rättskydd, men innehåller också regler som syftar till att säkerställa att Skatteverket ska kunna utföra sitt fiskala uppdrag under beaktande av bl.a. legalitetsprincipen och objektivitetsprincipen. Det kan därför uppkomma situationer när motstående intressen förväntas iakttas i samma process, något som både kan ge upphov till praktiska problem och väcka rättssäkerhetsfrågor.
Under seminariet kommer frågor och förväntningar som aktörerna i skatteprocessen upplever att lyftas under ett samtal mellan representanter från domstol, Skatteverket och ombudssidan. Samtalet kommer att ta sin utgångspunkt i de olika aktörernas roller i skatteprocessen i syfte att belysa och medvetandegöra de nödvändiga intresseavvägningar aktörerna ställs inför. Därutöver är förhoppningen att seminariet ska öka förståelsen för de olika rollerna samt väcka nya tankar och frågor om skatteprocessens framtid.
Medverkande: Johan Rick, rådman, Förvaltningsrätten i Uppsala, Michael Erliksson, rättschef, Skatteverket, Per Holstad, partner, EY och styrelseordförande ISoR
Samtalsledare:Caroline Nordklint, styrelseledamot ISoR och universitetslektor, Stockholms universitet