Vid ISoR:s styrelsemöte den 22 oktober 2024 beslutades att Emmy Heidenborg, Isa Forsberg och Jennifer Eriksson tilldelas Institutet Skatter och Rättssäkerhets Uppsatsstipendium 2024. Du kan läsa mer om de tre uppsatserna nedan.
Emmy Heidenborg: ”Införandet av Pelare 2 i EU – ett konstitutionellt stresstest. En konstitutionell analys av minimibeskattningsdirektivet”
Emmy Heidenborgs undersökning är intressant och värdefull för förståelsen av EU:s konstitutionella ramverk och dess tillämpning på den direkta beskattningens område. Genom att analysera EU:s kompetens att lagstifta om direkt skatt i förhållande till grundläggande konstitutionella principer, belyser Emmy viktiga rättssäkerhetsaspekter.
Enligt Emmy måste något göras för att säkerställa att EU:s lagstiftning på den direkta beskattningens område är förenlig med unionsrätten och medlemsstaternas suveränitet. Hon förespråkar en noggrannare prövning av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna vid antagandet av framtida direktiv, samt en tydligare avgränsning av EU:s kompetens på detta område.
Uppsatsen är tankeväckande och välskriven och Emmy hanterar det komplexa ämnet på ett kompetent sätt. Genom sin uppsats sätter Emmy fokus på ett viktigt ämne som förtjänar en större uppmärksamhet. Uppsatsen finner du här.
Isa Forsberg: ”Rättssäkerhet i mål om oriktig uppgift. Bevisreglernas tillämpning i underrättspraxis”
I studien identifieras rättssäkerhetsbrister avseende bevisprövning i mål om skattetillägg och efterbeskattning till följd av oriktigt uppgiftslämnande. Isa Forsbergs uppsats är välskriven och djuplodande kring de inte helt lätta bevisfrågorna i skatterätten.
I uppsatsen lyfts bl.a. det intressanta spänningsförhållandet mellan lagstiftaren och rättstillämpningen. Uppsatsen är av relevans för såväl praktiskt som akademiskt verksamma jurister på området. Uppsatsen finner du här.
Jennifer Eriksson: ”Det svenska skattetilläggsförfarandet och oskyldighetspresumtionen i Europakonventionen. En utredning om skuldhanteringen inom förfarandet utifrån ett EKMR-perspektiv”
Ett viktigt bidrag med Jennifer Erikssons uppsats är den omfattande praxisstudie som hon har genomfört. Studien omfattar underrättspraxis och ger en bild av hur befrielsegrunderna för skattetillägg tillämpas i praktiken.
Studien har ett tydligt rättssäkerhetsperspektiv mot bakgrund av exempelvis domstolarnas motiveringsskyldighet och tolkningsutrymmet för befrielsegrunderna. Jennifer Erikssons uppsats kan därmed komma att få betydelse för såväl praktiskt som akademiskt verksamma jurister på området. Uppsatsen finner du här.